چندی پیش پیام رسان محبوب تگرام فیلتر و از دسترس کاربران خارج شد اما با وجود چندین پیامرسان مشابه بومی و غیربومی کاربرانش ترجیح میدهند که سختیها و نا امنیهای ابزارهای رفع فیلتر را به جان بخرند اما همچنان در این پیام رسان فعال بمانند.
چرا تلگرام در ایران به محبوبیت رسید؟
تلگرام پرکاربرترین پیام رسان ایران که ماهانه صد میلیون کاربر فعال دارد در برابر واتس آپ با آمار یک ملیارد کاربر فعال در ماه در دنیا حرفی برای گفتن ندارد ولی در ایران این آمار عکس است و تقریبا نزدیک به نیمی از کاربران تلگرام ایرانی ها هستند برای مشاهده ی محبوبیت تلگرام در ایران کافی است سری به لیست مخاطبان خود بزنید مشاهده خواهید کرد بیشتر آنها عضو این پیام رسان بوده و تعداد کمی از آنها هستند که در این پیام رسان حضور ندارند ولی این آمار در واتس آپ تقریبا یک سوم چیزی است که در تلگرام می بینیم.
یکی از مهم ترین دلایل محبوبیت تلگرام در آغازین روزهای آشنایی ایرانها با این پیام رسان سرعت بالا و کم نظیر این برنامه در ارسال و دریافت پیام بود چیزی که تا آن روز در ایران به خاطر کم بود میانگین سرعت اینترنت ایران و عدم وجود اینترنت پرسرعت برای شبکه های موبایلی در هیچ یک از پیام رسان ها و شبکه های اجتماعی یافت نشده بود.
و همچنین هیچ خبری از فیلترینگ این پیام رسان نیز به گوش نمیخورد تا آن را مانند وایبر از رده خارج کند.
تلگرام به علت سادگی و سرعت بالا بسیار سریع بین ایرانی ها به محبوبیت رسید و توانست با افزودن قابلیت های جدید و جذاب محبوبیت خود را حفظ و ارتقا بخشد.
افزودن سوپر گروه ، قابلیت ایجاد کانال ، رباتها و… حتی توانست در ایران بازار کار نیزایجاد کند این در حالی است که خود شرکت تلگرام هنوز درآمدی از این اپلیکیشن محبوب ندارد و هزینه های این شرکت توسط مدیران و موسسات حمایتی تامین میشوند.
همه چیز یه جا!
ما ایرانیان بر عکس مردم جهان که عادت دارند از برنامه های تخصصی برای پیگیری موضوعات مختلف استفاده کنند ، ایرانی ها ترجیح میدهند همه چیز را یک جا و بدون کمترین هزینه در اختیار داشته باشند.
برای ما مهم نیست خبری که میخوانیم صحت دارد یا خیر یا برای چه مقاصدی منتشر شده است؟ برای مهم نیست آهنگی که به آن گوش میدهیم یا فیلمی که میبینیم دارای حق کپی رایت است ، مطلب پزشکی و روانشناسی که می خوانیم چقدر دارای پایهی علمی است ما فقط تمام اطلاعات را یک جا و مجانی و سریع میخواهیم.
توهین ، فحاشی ، مزاحمتهای مجازی ، کلاهبرداری های تلگرامی ، انتشار محتواهای غیراخلاقی که برای افرادی که هنوز به سن قانونی نرسیده اند (لازم به ذکر است که تعداد کاربران زیر سن قانونی در تلگرام بسیار بالاست و هیچ قانون منع استفاده برای این افراد در این پیام رسان وضع نشده است) ، وجود کانالها و گروههای ضد انقلابی بخش کوچکی از هرج مرج های این شبکه ی اجتماعی بوده است.
از سوی دیگر به علت نوع ذخیره سازی محتوای تلگرام که بر روی سرورهای این شرکت صورت میگیرد چیزی به اسم امنیت محتوا در برنامه وجود ندارد مگر در حالت چت خصوصی (Secret Chat) که محتوای رد و بدل شده بر روی سرورهای شرکت ذخیره نخواهند شد ، البته نوع رمزنگاری و پروتکل ارسال و دریافت محتوا توسط این برنامه نسبتا قابل قبول است.
تعداد کاربران
یکی از دلایلی که تلگرام را محبوب کرد و همچنان محبوب نگه می دارد تعداد کاربران بالای این پیام رسان در ایران است هر چه یک شبکه ی اجتماعی تعداد کاربران بیشتری داشته باشد برای افراد جذاب تر خواهد بود و راه را برای جذب کاربر بیشتر باز میکند زیرا اصل و اساس یک شبکه ی اجتماعی و پیام رسان ارتباط افراد با یکدیگر است پس افراد به شبکه ها و پیام رسان هایی جذب میشوند که تعداد بیشتری از دوستان و مخاطبان آنها در آن حضور دارند به همین علت تلگرام اولویت اول برای وارد شدن به یک شبکه ی اجتماعی و پیام رسان در ایران است.
بدون شماره
آیدی های افراد ، کانالها و گروهها نیز سهم چشم گیری در محبوبیت این پیام رسان را ایفا میکند شما برای ارتباط با دیگران و کانالها و گروهها در این شبکه کافی است که به آیدی یا لینک ارتباطی آن دسترسی پیدا کنید این قابلیت در واتس آپ فقط برای گروه ها وجود دارد و برای ارتباط با شخصی حتما باید شماره ی آن فرد را در لیست مخاطبان خود داشته باشیم.
سخن آخر
چیزی که مشخص است این است که تلگرام امروزه در ایران به چیزی بیش از یک پیام رسان یا شبکه ی اجتماعی تبدیل شده است و وابستگی بیش از حد افراد به این اپلیکیشن حتی با فیلتر شدن آن از بین نرفت و کاربران آن با استفاده از روشهای رفع فیلتر در حال استفاده از این پیام رسان هستند و ترجیح میدهند با وجود سختی ها و کندی ها ابزارهای رفع فیلتر همچنان پایبند به آن بمانند و کمتر به سمت دیگر اپلیکیشین ها بروند و منتظر رفع فیلتر آن باشند که این مسئله تلنگری برای جوامع فرهنگی و کاربران این پیام رسان است که آیا وابستگی پیش از حد به یک اپلیکیشن پیام رسان که تحت مالکیت یک کشور دیگر تا چه حد به نفع یا ضرر کاربران آن است؟
پرولاگ در مقالات آینده خود به بررسی بیشتر تلگرام و شبکه های اجتماعی و دیگر پیام رسان ها که می تواند جایگزین تلگرام شود می پردازد.
[post-views]