موضوع این مقاله راجع به اپلیکیشنهای رایگان و نحوهی درآمدزایی آنها است.
در ابتدا به دستهبندیهای فنی نرم افزارها و تعریف مفهوم اپلیکیشن میپردازیم و سپس دستهبندیهای حقوقی نرمافزارها را معرفی کرده تا به مفهوم اپلیکیشن رایگان برسیم.
پس از آن به معرفی مدلهای درآمدزایی اپلیکیشنهای رایگان و ذکر نمونههایی از آنها و درآمدهای آنها خواهیم پرداخت.
پس از آنها به معرفی مدلها و استراتژیهای درآمدی اپلیکیشنهای پرکاربر و پیام رسانها خواهیم پرداخت و در فصل آخر نتیجهگیری این که آیا اپلیکیشنهای رایگان میتوانند به درآمدی مناسب و مطلوب برسند؟ یا نه؟ خواهیم پرداخت.
فصل اول نرم افزار
در این فصل به معرفی نرم افزار و دستبه بندی های موجود به آن میپردازیم.
1-1– نرم افزار چیست؟
یک نرم افزار مجموعه ای از برنامه ها و کدها به همراه رویه ها و مستندات است که وظیفهی آن انجام کارهایی بر رویی سیستم عامل است.
نرم افزارها از جنبه های مختلفی قابل دسته بندی هستند که عمدتا در دو بعد فنی و حقوقی مورد بررسی و دسته بندی قرار میگیرند.
1-2- دسته بندی فنی نرم افزارها
در این دسته بندی نرم افزار از نظر هدف ، کاربر ، ماموریت ، زمینه ی استفاده ، عملکرد بر روی سیتم عامل مورد دسته بندی قرار می گیرند.
- نرم افزارهای پایه (Programming Software)
این نرم افزارها یکی از انواع معمول بین کاربران هستند و در قالب ابزار به توسعه دهندگان در نوشتن انواع برنامه کمک میکنند مانند :کامپایلرها ، دیباگرها ، مترجمها و… که برنامه های IDE مانند Microsoft Visual Studio متشکل از چندین ابزار و برنامه است.
- نرم افزارهای سیستمی (System Software)
این گونه نرم افزارها در واقع رابطی بین سخت افزارها و نرم افزارهای دیگر هستند که به سیستم های عامل ، درایور ها ، سرورها ،موتورهای بازی و برنامه های جانبی سیستم اطلاق می شودند مانند : سیستم عامل ویندوز ، سیستم عامل ای او اس ، Unity و…
- نرم افزارهای کاربردی (Application Software)
این گونه نرم افزارهای ، نرم افزارهای به اصطلاح end user هستند که مستقیما با کاربر عادی در ارتباط هستند و جنبه ی خدمات رسانی را دارند بیشتر نرم افزارهای مورد استفاده ی ما مانند واژه پردازها ، مدیا پلیرها ، مرورگرهای وب و… از قبیل نرم افزارهای کاربردی هستند.
که خود به دسته بندی های مختلف تقسیم میشوند:بد افزارها (Malware) مانند ویروس ها و کرم ها
- نرم افزارهای تبلیغاتی(Adware)
- نرم افزارهای انبارگردانی (Inventory Management Software)
- نرم افزارهای جانبی (Utilities Software)
- نرم افزار پشتیبان و بازیابی اطلاعات
- نرم افزار های پردازش داده ها
- نرم افزارهای شبیه سازی و مدل سازی
- نرم افزارهای سیستم خبره
- نرم افزار های سیستم بی درنگ
- نرم افزارهای سسیتم نهفته
- و…
1-3 دسته بندی حقوقی نرم افزارها
با توجه به اینکه یک نرم افزار پدیده ای فنی و علمی بوده دارای ارزش ها اقتصادی و عرفی می باشد و نیازمند مجموعه قوانین و حمایت های حقوقی است تا بتوان به وسیله ی آن رابطه ی بین مصرف کنندگان و تولیدکنندگان را فراهم آورد بنابر نیازمند دسته بندی برای مشخص نمودن نحوه ی بهره وری و محدودهی کاربران است.
1-3-1 نرم افزارهای سفارشی (Custom Software)
این گونه نرم افزارها صرفا برای یک کاربر یا سازمانی خاصی طراحی و تولید میشوند.
1-3-2 نرم افزارهای رده عام(Off-the-Shelf Software)
این نرم افزارها بر خلاف نرم افزارهای سفارشی جهت استفادهی عموم کاربران تولید میشوند.
1-3-3 نرم افزارهای رایگان(Freeware)
این نرم افزارها به طور رایگان قابل دسترسی و استفاده هستند که در ادامه به طور مفصل به شرح این نوع نرم افزارها خواهیم پرداخت.
1-3-4 نرم افزارهای منبع باز و منبع بسته(Open source and Close source)
در نرم افزارهای منبع بسته ، منابع و کدهای موجود نرم افزار در اختیار کاربر قرار داده نمیشوند در حالی که در نرم افزارهای منبع باز کدها و منابع برای کاربر در دسترس هستند که کاربر میتواند آنها تغییر دهنده و نرمافزار را شخصی سازی کنند و حتی در بعضی موارد به نام خود انتشار دهد.
1-3-5 نرم افزارهای اختصاصی (Proprietary Software)
در اینگونه نرم افزارها حق تکثیر انحصرا برای تولیدکنندگان آن باقی میماند و اکثرا به صورت منبع بسته ارائه میشوند.این نرم افزارها منحصرا متعلق به یک شرکت یا شخص است و استفاده از آن ها مستلزم خرید یا کسب مجوز قانونی است.
1-3-6 نرم افزارهای مشروط و نرم افزارهای جزئی(Shareware and Retail Software)
نرم افزارهای مشروط در واقع نسخه های آزمایشی و بتای یک نرم افزار هستند که به کاربران عرضه میشوند این نرم افزار ها در واقع نرم افزارهای غیر فعال هستند که ابعاد اصلی نرم افزار روی آنها فعال نمیباشد و در نهایت نرم افزارهای جزئی به کاربران فروخته میشوند.
1-3-7 نرم افزار اختراعی و نرم افزار کپی رایتی(Patent software and copy right software)
در جنبه ی بین المللی و کنوانسیون های جهانی دو نظام حقوق برای اموال غیرمادی در نظر گرفته میشود یک نظام حق مولف یا کپی رایت و دو نظام حق اختراع . در بسیاری از کشورها یکی از معمولترین نظامهای در نظر گرفته شده برای نرم افزارها نظام حق مولف است که از یک نرم افزار همانند یک اثر ادبی حمایت میشود که البته به خاطر وجود تفاوتهایی بین این دو گاها نظر ها به سمت نظام حق اختراع منعطف میشود که البته این نظام هم به طور کامل برای نرم افزار مناسب نبوده و دارای نقاط ضعفی میباشد.
1-3-8 نرم افزار مشاع و نرم فزار غیر مشاع
بعضی از نرم افزارها توسط افراد و تیمهای متعددی ساخته میشوند در صورتی که سهم هر یک در ساخت نرم افزار مشخص باشد ( مثلا طراحی رابطه کاربری متعلق به یک تیم و هسته و کدنویسی برنامه متعلق به تیم دیگر است ) در اینصورت حقوق مادی آن به نسبت مشارکت تقسیم میشود و در صورتی که کار آنها جدا و متمایز نباشد اثر مشترک میشود.
1-3-9 نرم افزار مکمل و نرم افزار سازگار
برخی از نرم افزارها به عنوان ابزار جدید یا مکمل برای نرم افزار دیگری تولید میشوند تولید این نرم افزارها بلامانع بوده و نقض حقوق پدید آورنده محسوب نمیشوند مشروط بر اینکه رضایت کتبی پدیدآورندگان را گرفته باشد. ( مانند پلاگینهایی که برای بسیاری از نرم افزارهای دیگر مانند فتوشاپ یا اسکچ آپ تولید میشود.)
1-3-10 نرم افزارهای واسط و غیر واسط
منظور از نرم افزار واسط نرم افزاری است که بین یک نرم افزار و نرم افزاری دیگر و یا یک نرم افزار و سخت افزار ارتباط ایجاد میکند.
که طبق ماده 4 حقوق پدیدآورندگان :« حقوق ناشی از آن بخش از نرم افزاری که به واسطه نرم افزارهای دیگر پدید می آید متعلق به دارنده حقوق نرم افزارهای واسط نیست».
تا اینجا به معرفی انواع و دستبه بندی های نرم افزار پرداختیم و مشخص شد که نرم افزارهای رایگان در دسته بندی حقوقی نرم افزار قرار میگیرند ، در فصلهای بعدی به شرح نرمافزارهای رایگان و نحوه ی درآمدزایی آن ها میپردازیم.
نویسنده:پریسا پرویزی
[post-views]